Меню сайту

facebook zip

navchannya2

bezpeka ditei v inerneti baner

123

Статистика переглядів

Сьогодні: 64

Вчора 63

За тиждень: 239

За місяць: 1616

Всього: 91101

Форум-2022

Комунальним закладом «Полтавський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Полтавської обласної ради» у період з 24 жовтня до 10 листопада проведено Форум національно-патріотичних та освітніх проєктів, започаткованих краєзнавчими об’єднаннями та музеями закладів освіти Полтавщини.

На заочний етап було подано 28 заявок на участь у Форумі  за такими напрямами проєктів: історичні – 8, патріотичні – 8, музейні – 4, волонтерські – 5, екологічні – 3.

9-10 листопада відбувся очний етап заходу в форматі відеоконференції із презентацією проєктів на платформі Google Meet.

На відкритті Форуму з вітальним словом до учасників звернувся виконувач обов’язків директора Андрій Півняк.

Організатори Форуму відзначили високий рівень підготовки та представлення низки реалізованих проєктів, які мають значущу соціальну, виховну та освітню мету. Результати заходу засвідчили, що учнівська молодь має свідому громадянську позицію, бере активну участь у волонтерському русі, суспільному житті Полтавщини, прагне до збереження та примноження історико-культурної спадщини країни.

В рамках історичного проєкту «Загублена історія хутора Христівка» Жоржівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Шишацької селищної ради (кер. Сергій Вітценко) юні краєзнавці розподілилися на творчі групи, які розв’язували свої окремі завдання: одна група досліджувала історію виникнення хутору, друга – журналістська - збирала інформацію про односельців-учасників Другої світової війни та АТО (ООС), фоторепортери створили презентацію «Христівка на шпальтах газет» на основі  матеріалів місцевої газети «Сільське життя», четверта – етнографи - організувала виставку робіт місцевих майстрів «Куточок творчості», група народознавців підготувала презентацію на основі  фотоматеріалів місцевих жителів «Свята Христівки», група волонтерів облаштувала місце для відпочинку і зустрічі жителів хутора, а артисти-аматори організували святковий концерт «Моє рідне село».

Головною метою історичного проєкту, ініційованого учнями Кременчуцької гімназії № 12 Кременчуцької міської ради (кер. Любов Коноваленко), стало створення краєзнавчого блогу «Кременчук. Сторінками історії та сьогодення». Діти прагнуть створити такий веб-продукт, який би був цікавим та доступним для підлітків. Презентацію блогу заплановано на кінець цього навчального року.

Юні волонтери Опорного закладу «Решетилівський ліцей імені І. Л. Олійника Решетилівської міської ради» стали ініціаторами створення громадської організації «Молодіжне Об’єднання Волонтерів»,  було розроблено її статут, який зареєстрований в органах юстиції. Від початку волонтерського проєкту проведена низка важливих заходів: лекторій з історії Державного прапора, благодійні перегляди мультфільмів для молодших школярів, акція з виготовлення окопних свічок «Зігрій теплом захисника України», збір вторсировини, благодійний концерт братів Лобачів, закупівля необхідного спорядження для потреб ЗСУ. На цьому молодь не зупиняється, плануючи і благодійні фестивалі, і флешмоби, навертаючи до своїх лав нових юних волонтерів.

Збереження історичної та етнологічної спадщини, її висвітлення у шкільних музеях – основні завдання юних активістів музеїв.

У рамках Міжнародного освітнього, культурно-мистецького проєкту «Обрядовий календар України» з метою розвитку пізнавального інтересу учнівської молоді до традицій рідного краю, родинних звичаїв, свят, обрядів екскурсоводи історико-краєзнавчого музею при Максимівській гімназії Піщанської сільської ради створили проєкт «Максимівський обрядовий календар». Результат проєкту - етнографічна реконструкція відзначення народних свят, обрядів календарного циклу.

Основна мета проєкту, якої досягли юні музеєзнавці, - це створення в шкільному музеї «Берегиня» Пологівської гімназії Новосанжарської селищної ради експозиції «Історія, яку розкаже старе фото»,  доповнення розділу історії села новими історичними фактами, фотоматеріалами.

Активісти шкільного історичного музею та вихованці рою «Сагайдачний» Ліцею «ЛІДЕР» Пришибської сільської ради протягом останніх 4 років  реалізують на базі сіл громади проєкт «Музей на колесах». Шкільний автобус оформлений портретами ідеолога українського самостійництва Миколи Міхновського, лідерів українського визвольного руху Євгена Коновальця та Симона Петлюри, інших учасників боротьби за незалежність України від найдавніших часів до наших днів. Виставка «на колесах»  рухається селами громади, де учні роблять зупинки, зустрічаються з місцевими мешканцями та розповідають їм про історію Свята Героїв, про односельців - героїв України та борців за волю держави у різні історичні періоди. Свої виступи діти супроводжують спільним виконанням патріотичних пісень, презентацією самостійно розроблених та виготовлених буклетів з портретами та короткими відомостями про героїв.

У ході реалізації патріотичного проєкту «Вулицями Кременчука. Дерусифікація» юні дослідники Кременчуцького ліцею № 4 «Кремінь» Кременчуцької міської ради на першому етапі проаналізували історичні події, життя видатних кременчуцьких діячів та новітніх героїв – борців за незалежність України, які вплинули на хід історії, зробили внесок у розбудову міста та держави. На наступних етапах діти разом з батьками взяли участь в обговоренні щодо дерусифікації топонімів у рамках проєкту, запропонувавши громадськості міста свої варіанти перейменування вулиць, провулків, тупиків.

Низка заходів патріотичних проєктів «Патріот звучить гордо»  Малоперещепинського ліцею імені М.А. Клименка Новосанжарської селищної ради та «Ім’я землі моєї - Україна» ДПТНЗ «Полтавське вище професійне училище ім. А. О. Чепіги» спрямовані на формування національної свідомості, виховання патріотизму, соціальних компетентностей, громадянської активності.

Всі учасники Форуму отримали сертифікати. Учасники, які найкраще представили свої проєкти, та їхні керівники відзначені грамотами Комунального закладу «Полтавський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Полтавської обласної ради».

Пошук матеріалів

Корисні посилання

mon 1
udts emblema 2
don 4
dsyo 1
imzo
inst nats pajaty
 Офіційний сайт ФСТУ
Nsku logo 3
 museumsun
 muz portal 1
mountain
 
nacionalna ditjacha
 

Погода у Полтаві