Меню сайту

facebook zip

navchannya2

bezpeka ditei v inerneti baner

123

Статистика переглядів

Сьогодні: 3

Вчора 67

За тиждень: 245

За місяць: 1622

Всього: 91107

Весняні канікули спелеологів-2019

Цікаво і різноманітно провели канікули юні спелеологи – гуртківці Полтавського обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді. 29 березня 2019 року діти з Полтави та Котельви (керівники Юлія Тимошевська, Олександр Дрижирук) взяли участь у першому етапі чемпіонату України зі спелеотехніки. Крім нас представництво було досить широке: Київ, Харків, Дніпро, Мелітополь, Івано-Франківськ.

Особисті траси проводилися у двох категоріях відповідно до підготовки учасників: «новачки» та «досвідчені». Крім особистих змагань, які виявляли основні спелеотехнічні навички в різних поєднаннях, проводились змагання двійок. Завдання відповідало легенді, що двійка втратила джерело світла і повинна розділитись: один з учасників навпомацки, тримаючись за мотузку, повинен був перейти спортзал, в якому проводились змагання, подолавши по дорозі складну вузькість, потім піднятись по трасі SRT також наосліп і знайти в транспортному мішку, заповненому мотлохом, батарейки для ліхтарика і повернутись до товариша. В цей час другий учасник піднімався на шведську драбину і чекав з ліхтариком на напарника. Серед суперників потрібно було знайти саме свого товариша. Як тільки вони зустрічались, збирали навпомацки ліхтарик, вмикали його – отримували можливість зняти пов’язку з очей і рухатись далі.

3 5

Потім один зі спелеологів, піднімався по мотузці, ставав постраждалим, а інший повинен був піднятись до нього і безпечно спустити вниз, використовуючи навички солотранспортування.

За результатами змагань маємо декількох переможців та призерів:

2

Мостовий Артем - І місце, група «новачки» (тренер Тимошевська Ю.В.)

Якименко Софія - І місце, група «досвідчені» (тренер Дрижирук О.М.)

Різник Вадим- ІІ місце, група «новачки» (тренер Тимошевська Ю.В.)

Федотова Анастасія - ІІ місце, група «новачки» (тренер Тимошевська Ю.В.)

Юхименко Євгенія – ІІ місце, група «досвідчені» (тренер Дрижирук О.М.)

Займак Софія – ІІІ місце, група «досвідчені» (тренер Тимошевська Ю.В.)

4 6

1

Далі подорож для полтавської частини спелеологів продовжилась. Ми поїхали в похід до печери Оптимістичної ( с. Королівка, Борщівський район, Тернопільська обл.). Відвідання цього «печерного гіганта» (протяжність ходів печери на сьогодні сягає понад 260 км) завжди цікаве.

9

19 16

І цього разу ми відвідали центральну частину печери, здійснили дальні виходи в район Свіжа вода, в галерею Радіо-люкс, щоб помилуватись красивими кристалами. Про побачене і наші враження свідчать фотографії.

11 12
14  17
13 15

Після Оптимістичної через Тернопіль ми потрапили до Одеси, де на нас чекала участь  в XXVIII дитячих змаганнях з підземного орієнтування та топозйомці. Учасники виступали в 3 вікових категоріях: 4-8 років, 9-14 років, 15-18 років. Перед кожною групою крім звичного, але підземного орієнтування, були додаткові етапи. Наприклад, у найменших ще було прочісування району з елементами фотоорієнтування ( КП не позначені, а є карта району і фото з номерами КП та виглядом місця КП).

7

 

Для середньої групи додавалось до орієнтування, яке включало частину однолінійної карти (тільки напрямок ходу), частину дволінійної карти (з абрисом ходу і умовними позначеннями), 5 фото КП, ще топозйомка та розпізнання району (ти ходиш ходами, робиш замальовки, а потім вибираєш потрібну карту з запропонованого переліку, де наносиш місця знайдених артефактів). Ця група носила назву – бувалі.

8

Найстарші (юніори) – всі ті ж самі завдання, але топозйомка повна і доданий етап «Лабіринт» (орієнтування без карти з фотофіксацією КП). Ця перша наша участь була досить складною, оскільки в кожних змаганнях є своя специфіка. Але досвід, отриманий від участі в любих змаганнях – це і є той неоцінимий приз, який залишається з кожним на все життя.

18

Юлія Тимошевська, керівник спелеогуртків